Mijn ondernemersverhaal Waarom ben ik begonnen met ondernemen?

Zo, daar moest ik toch wel even diep voor graven. Maar laat ik bij het begin beginnen. Dit wordt waarschijnlijk een veel te lang verhaal die alle kanten op gaat, dus excuses en heel veel succes met lezen!


Toen ik nog heel jong was

Als kind was ik altijd graag op mezelf. Laat ik mezelf geen loner noemen, maar dat was ik eigenlijk wel. Hele dagen kon ik mezelf alleen vermaken. Een typische introvert dus. De middelbare school was daarom ook wel een kleine nachtmerrie. Zat ik in groep acht nog met 13 kinderen in de klas, was dat in de brugklas opeens 60. Maar ik heb het overleefd!


Toen ik nog een student was
Na de HAVO heb ik een jaartje bij de Blokker geweest (liefkozend word ik af en toe nog blokkerdoos genoemd) en daarna ben ik begonnen met de opleiding Kunst & Techniek. Een hele creatieve en technische studie (haha sorry, kon het echt niet laten). Mijn hele studie bestond uit projecten, met hier en daar een vak waarbij we alleen aan een opdracht werkten. Waar blonk ik in uit? De grote projecten met veel verantwoordelijkheden, die ik ook met liefde op mij nam, en de projecten die ik alleen deed. Je zou haast denken dat ik een control freak ben (klein beetje misschien).

Een stage bij een boekbinderij heeft mijn liefde voor het maken voor boeken opgewekt en ik heb hier in een klein team echt alles mogen doen wat mijn hartje begeerde. Toen kwam het vierde jaar: een groot project & afstuderen. Yes, eindelijk! Tijdens het project kwam ik er achter dat ik strategisch sterker was dan ik had verwacht en besloot daarom uiteindelijk af te studeren op Social Media strategieën. Je hoort het goed, deze stille muis is online wel heel sociaal. Dit hele project heb ik grotendeels uitgevoerd met een heel mooi eindresultaat – een diploma!

Jongens, deze inleiding is echt te lang. En ja, ik ben nog niet eens over het ondernemen begonnen.

KVK

Deze woesjh was ontzettend blij op 7 oktober 2016


Ondernemen

Afgestudeerd? En toe kwam de makkelijkste beslissing die ik ooit in mijn leven heb gemaakt. Het ondernemerschap, oftewel, ik besloot te gaan freelancen. Finally, eindelijk de vrijheid die ik al zolang wou. In mijn omgeving werd het ontzettend gestimuleerd – vooral vanuit de opleiding – waardoor de stap voor mij heel klein was om te zetten. Naast mijn werk bij de Blokker deed ik hier en daar al kleine opdrachten, dus had de smaak al goed te pakken toen ik klaar was met studeren.

Zoals ik al vertelde ben ik altijd op mezelf geweest. Ondanks dat ik jaren in teams heb gewerkt, ben ik op mijn best als ik alleen werk. Hoe vaak ik wel niet de vraag op kantoren heb gehad waarom ik zo stil ben de hele dag. En als vervolgvraag: ‘Heb je het hier wel naar je zin?’

Wanneer ik alleen werk kan ik mij volledig focussen, mee zingen met alle foute muziek die ik luister, maar vooral helemaal met mijn eigen planning werken. Hoewel ik het altijd heel leerzaam vond om in teams te werken, heeft ervaring mij geleerd dat ik op deze manier het meest productief ben. Maar niet heel onbelangrijk, het maakt mij intens gelukkig. Zelf bepalen of ik een opdracht aanneem, zelf beslissen wanneer ik mijn pauzes houd, geen gedoe met vakantiedagen, volledige vrijheid om te doen en laten wat ik wil.

Ik wist dat het niet makkelijk ging worden, maar na een welverdiende vakantie heb ik mij op 7 oktober 2016 ingeschreven bij de KVK. 


Twee jaar later

En inmiddels ben ik dus al meer dan twee jaar freelancer. Was het altijd makkelijk? Nee, eigenlijk niet. Was het altijd leuk? Nee, ook niet. Is het nog steeds de beste keus die ik had kunnen maken? Zeker! 

Momenten zonder opdrachten zijn mij bekend net als het aannemen van opdrachten die ik achteraf never nooit had moeten doen. Ik noem mijzelf dan ook nog steeds een echte starter. Als ondernemer ben je nooit uitgeleerd. En dat maakt het zo verschrikkelijk mooi, je blijft groeien en daarom sta je nooit stil.

Je ontmoet veel andere ondernemers, mensen die dezelfde passie voelen als jij voelt. Zo veel ontzettende leuke projecten heb ik op mogen starten, waar ik nog elke dag dankbaar voor ben. Ik kan eigenlijk ook vrijwel geen negatieve punten bedenken over ondernemen. Ja oke, misschien die boekhouding dan. Maar zelf daar zijn oplossingen voor te bedenken 😉

Allemaal elementen die ik van te voren eigenlijk niet had verwacht. Ondanks dat ik had verwacht dat ik volledig zelfstandig aan de slag zou gaan, ben ik zelfs als freelancer aangesloten bij een aantal teams. Zo ben ik onderdeel van het leukste communicatieteam van Twente en werk ik op een geweldig leuke redactie. Wanneer ik het alleen werken helemaal zat ben heb ik aantal leuke collega ondernemers waar ik zo aan kan schuiven. En zo werk ik stiekem af en toe nog in een team 😉

Ik zie andere ondernemers daarom ook totaal niet als concurrentie. Als ondernemer kan je zoveel voor elkaar betekenen. We moeten elkaars krachten bundelen en elkaar zo nog sterker maken. 

Dus twijfel jij of je moet starten met ondernemen? Ik kan je maar één ding zeggen: DOEN! Je weet van te voren nooit wat het je brengt en je komt er maar op één manier achter of het iets voor je is.

 

Wat heb jij geleerd sinds je onderneemt? Of wil je beginnen met ondernemen? Je mag natuurlijk altijd een reactie achterlaten onder de blogs die ik schrijf. Maar nog leuker vind ik het om in contact met je te komen via Instagram. Volg je mij daar al?